SİYASİ PARTİLER > Genel Görüşler
her seçiş bir vazgeçiştir
(1/1)
Blacksin:
22 Temmuz 2007 seçimleri kanımca pek birşeyi değiştirmeyecektir.İmam yine bildiğini okuyacaktır.cemaat imama endexli olarak herzaman yaptigini yapacaktir.
Blacksin:
demokrasi olma iddiasındaki rejimlerin en büyük problemlerindendir. özellikle türkiye'de ben kendimi bildim bileli* sorun olmuştur. 3 kasım seçimlerinde 41 milyon küsur seçmenden sadece 10 milyon küsurunun oyunu alabilmiş partinin kazandığı temsil hakkına bakarak bu çarpıklığı rahatlıkla görebiliriz. kanımca bu sorun ülkemize has bir sorun da değildir. iktidar için ikiden fazla odağın mücadelesine sahne olan her rejimde seçim başlı başına bir sorundur. bir uzlaşı sanatı olarak da ifade edebileceğimiz demokrasinin bizlere daha farklı bir çözüm sunması gerektiğini düşünüyorum. a,b,c,d olmak üzere dört partinin yarıştığı bir seçim hayal edelim ve ben bu örnek ile şahsi kanaatimi belirteyim. şu an nerdeyse tüm sistemlerde tek oyumla tek kelimelik söz hakkım var ama sorun bu kadar basit değil ne yazık ki. seçim sonuçları da şöyle olsun;
a partisi %35
b partisi %40
c partisi %15
d partisi %10
oda sıcaklığında seçimi b partisi kazanmştır. ya b partisi toplumun oyunu alamadığı kesiminin kesinlikle istemeyeceği bir parti ise? ya c partisine oy vermiş %15'lik kitle b partisini iktidarda görmektense a partisine tahammül etmeyi yeğliyorsa? siyasal hayattaki bölünmüşlüklerin aşırıklar için bir avantaj olmaması için sistemi biraz daha karışık hale getirmek gerektiğini düşünüyorum. bir de durumu tersinden değerlendirirsek önerim daha iyi anlaşılacak. seçmenlere belki 1'den fazla "evet" ve mutlaka en az 1 tane "hayır" oyun hakkı verilmeli bence. örneğimizden devam edersek 1 adet evet hakkı, 1 adet "olabilir" hakkı, 1 tane de "hayır" hakkı olmalı. ayrıca her 5 "hayır" oyu bir eveti götürmeli, her 5 "olabilir" oyu da 1 evete dönüşmeli. bu sayı 5 olmazda 3 olur ya da 8 olur. bu tip bir sistem ile toplumun üzerinde gerçek anlamda uzlaştığı bir temsil paylaşımı görülebilir. seçim sistemi karışıklaştıkça uygulamasının maddi, manevi maliyetinin artacağının, kesin uyuglamaya geçmesinin zorluğunun farkındayım. ancak kanımca çözüm şu an uygulanan sistem kadar basit değil.
1'den fazla evet oyu hakkı biraz zorlama olmuş olabilir açıckası ancak hayır oyu hakkını kesinlikle savunuyorum. bu sistemle siyasi partilerin evet almaktan daha büyük dertleri olacak ve hayır almamak için daha geniş kitlelere hitap etmek zorunda kalacaklar. merkez partilerini haddinden fazla ön plana çıkarabilme ihtimali dışında bir eksisini bulabilmiş değilim. istikrar adına kabullendiğimiz seçim sistemine şöyle bir bakınca önerim çok da saçma görünmüyor.
''her secim bir kaybedistir. bir seyi secer, bir seyi kaybedersiniz.''
Navigasyon
[0] Mesajlar
Tam sürüme git